Spaanse eilanden/Mallorca en de Balearen


Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee behorende tot Spanje. De oppervlakte bedraagt 3640 km² en er wonen circa 846.000 mensen. De hoofdstad is Palma de Mallorca, dat tevens de hoofdstad van de Balearen is. De officiële talen zijn het Catalaans en het Spaans; de lokale Catalaanse spreektaal heet het Mallorquín.Mallorca heeft een gevarieerde kustlijn van uitgestrekte zandstranden en talloze baaitjes tot aan steile kliffen. De constante wind vanuit het noord westen zorgt ervoor dat je de overige eilanden van de Balearen binnen bereik liggen en ontdekt kunnen worden.

Zeilen in de Balearen?


Menorca

Menorca is het op een na grootste eiland van de eilandengroep de Balearen en het meest oostelijke puntje van Spanje. De naam is afkomstig van het Latijn, insula minor, wat “kleiner eiland” betekent. Met name is het eiland kleiner dan het nabijgelegen eiland Mallorca. De noord- en zuidkust zijn heel verschillend van karakter. De Noordkust kenmerkt zich door zijn ‘fjorden’, bizarre rotsformaties en onregelmatige kustlijn die kan bogen op een aantal natuurlijke havens. Aan de zuidzijde wordt de kust gekenmerkt door een regelmatige kust met kleine baaien, beboste dalen en veel stranden. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Toro en torent 357 meter boven het eiland uit. Op de top van deze berg staat het klooster Verge de Gràcia.

Meer informatie nodig?


Formentera

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Het ligt circa 7 kilometer ten zuiden van Ibiza, is 19 kilometer lang, en heeft circa negenduizend inwoners. Samen met Ibiza en een reeks onbewoonde eilanden vormt Formentera de groep Pitiusen, een soort sub-groep van de Balearen.Formentera was 4000 voor Chr. al bewoond. De Romeinen noemden het eiland Fruimentera. Omdat de bodem vruchtbaar was en er veel zoet water werd gevonden, gebruikten ze het als graanschuur. Toen de bronnen uitgeput raakten ging ook de landbouw achteruit. Als gevolg van aanvallen door piraten werd het eiland in de 16e eeuw verlaten. Tweehonderd jaar later werd het vanuit Ibiza weer bevolkt.

Formentera bezoeken?


Ibiza

Ibiza is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen: Mallorca en Menorca liggen oostelijker, en het kleinere Formentera ligt ten zuiden van Ibiza. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza stad en San Antonio.Het eiland Ibiza staat bekend om de aanwezigheid van de vele clubs en bars. Het zeilen in dit gebied brengt veel afwisseling tussen rustige eilanden, verlaten baaien en gezellige steden met vele restaurants en bars. De Balearen hebben een typisch middellandse zee klimaat met een aangename temperatuur en wind vanuit het noord westen 2-6 beaufort. De jachthavens in de hoofdsteden zoals Ibiza en Palma de Mallorca zijn duur. TIP! Vanuit Mallorca kan je het hele jaar door zeilen!!Wanneer je gaat zeilen in dit gebied vertrek je vanuit Palma de Mallorca. Hier vlieg je in circa 3 uur vanaf Nederland naar toe.

U ontvangt graag een offerte op maat?