Dobro Dosli

Welkom in het paradijs op aarde voor watersporters

In alle regio´s van Kroatië zeil je in zomerse sferen vanaf begin Mei t/m half Oktober. De beste temperaturen vind je in het midden en zuiden van Kroatië. De wind is over het algemeen tussen de windkracht 2 en 5 Beaufort. Vanwege valwinden kan de wind in Istrië en een deel van het noorden soms onvoorspelbaar en fors zijn.

De aantrekkingskracht van de Kroatische kust is onlosmakelijk verbonden met het karakter van de stadjes op de eilanden en andere stedelijke centra langs de kust. Ze bieden een rijk historisch erfgoed dat op elke straathoek zichtbaar is en gebeeldhouwd is in het natuursteen van de huizen, pleinen en steegjes waar u de mediterrane levensvreugde kunt voelen, met de typerende hartelijkheid van de gastheren die deel uitmaakt van de cultuur van het leven aan en nabij de zee. Deze zeilbestemming omvat de meest populaire kleine plaatsen vanaf het zuiden tot het noorden van de Kroatische zijde van de Adriatische kust, die naast hun schoonheid een veilige ligplaats bieden, waarmee ze een niet te missen bestemming voor de watersporters worden.

Kinderen aan boord op de mooiste zee ter wereld. Aantrekkelijk, hè? Varen met je hele gezin over de Adriatische zee, het lijkt op een droomvakantie. Er is niets voor kinderen te verzinnen wat zoveel lol, avontuur, leren en lachen kan bieden. Een perfecte plek om nieuwe vaardigheden te leren, zoals touwen knopen, namen van de winden of prachtige eilanden te leren en nieuwe vriendschappen maken in de haven of een nieuwe aanlegplaats.

 • Afstand tussen Nederland en Kroatië is 1300 tot 1600 km

 • Ontelbaar eilanden voor de kust, dus kortere dagbestemmingen mogelijk

 • Aantrekkelijke prijzen voor het huren van een zeil/motorjacht

FAQ items aan het laden...

Regio Centraal Kroatië,  Dalmatië

 • kaart regio zadar

Kaart N-Dalmatië

Sibenik, ingang naar Krka Rivier

 • kornati_sail-events

Vrulje, dorp in NP. Kornati

Zeilen in de regio Noord Dalmatië

Op zeilvakantie in de regio Dalmatië met als noordelijkste stad Zadar is de poort naar het zuidelijke deel van de Adriatische kust.

Zeilen in de regio Dalmatië zit vol tegenstellingen; het heeft een rijk historisch erfgoed, maar ook prachtige natuur. Het eerste wat opvalt, en daarmee ook de meest intensieve beleving van deze regio, is het bijzondere kleurenspel van de zee waarboven, direct aan de zee, het donkergroen van dennenbomen of olijfbomen oprijst. En in datzelfde kleurenspel doet ook het witte Dalmatische gesteente mee dat helemaal tot aan de kust raakt.

Iets zuidelijker van Zadar vind je de wilde schoonheid rondom Šibenik met nabij het Nationaal Park de Krka watervallen. Dit gebied is een waar nautisch paradijs met 240 eilandjes en kliffen, elk met zijn eigen bezienswaardigheden. Wilt u kennis maken met de bekendste koraalvissers van de Adriatische Zee, vaar dan naar Zlarin. En als u benieuwd bent naar de plaats die bekend staat om zijn sponzenvissers, pak dan de boot naar Krapanj. Maar als u echt iets unieks wilt ervaren tijdens het zeilen in de regio Dalmatië kies dan het ruime sop en ontdek de Kornati eilanden.

Twee nationale parken op maar vijftig kilometer van elkaar, maar zo verschillend !

Sakarun baai Dugi Otok

Diverse havens Centraal Kroatië

 • Zadar Zee Orgel
 • Sukosan Haven en Dorp

Zadar / Sukosan

Zadar is een oude mediterrane stad met een rijke geschiedenis en uitzonderlijk cultureel erfgoed, gelegen in het hart van de Adriatische Zee. Het is het stedelijke centrum van Noord-Dalmatië, omringd door vier nationale parken: Plitvicemeren, Paklenica, Krka en Kornati.

De stad Zadar is centraal gelegen aan de Dalmatische kust, en het is de perfecte plek om aan een zeilavontuur te beginnen vanwege de nabijheid van vele verbazingwekkende Kroatische eilanden. De ongerepte natuur (300 eilanden), zeer ingesprongen kust vol met verborgen baaien, stranden en baaien, uitstekend weer en aangename wind lokken veel zeilers naar deze regio.

Een behoorlijk aantal mooie jachthavens en ligplaatsen, charter vloten en ervaren schippers zullen zeker elke schipper tevreden stellen.


 

 • Kornatie eilanden
 • Kornatie Baai
 • Telasica Baai

Dugi Otok en NP Kornati

Nationaal Park Kornati is een archipel van 89 eilanden, eilandjes en rotsen (in totaal 152) van een ongekende schoonheid die het varen op de zee aldaar een tot een waar genoegen maakt, maar die naast bewondering ook vrees inboezemt vanwege de steile kliffen. Overigens heeft de bekende schrijver Bernard Shaw vol bewondering over deze eilandengroep geschreven: “En op de laatste dag van de schepping wilde God zijn werk bekronen en schiep hij de Kornati-eilanden van tranen, sterren en adem.”

 • Skradin Haven en stad
 • Krka Rivier watervallen

Skradin / NP Krka

Het Nationaal Park Krka beslaat het grootste deel van het stroomgebied van deze schitterende rivier en is behalve aan natuurmonumenten ook rijk aan cultuurhistorische monumenten.

Bezoekers worden ook aangetrokken door de oude watermolens, tegenwoordig ingericht als kleine etnografische musea, waar je kan zien hoe vroeger het graan gemalen werd. De oude manier van werken wordt uitgebeeld door mensen in traditionele klederdracht, wat vooral bij de kinderen, die dit park vaak en graag bezoeken, voor veel lol zorgt. Toch zijn de zeven watervallen de belangrijkste attractie van Nationaal Park Krka.

Via de Krka Rivier (start) nabij de stad Sibenik vaar je naar een van de oudste steden van Kroatie, genaamd Skradin. Een ruime baai met een luxe jachthaven en een gezellig centrum.

 

 • Sibenik Fort Gevangenis
 • Sibenik Stadskade
 • Sibenik Kathedraal

Sibenik

De oude binnenstad van Šibenik is een typisch mediterrane middeleeuwse stad, met een wirwar van steegjes en pleinen met uitzicht op stenen huizen met groene luiken. Ontoegankelijk voor verkeer, zijn de smalle en vaak getrapte straten overgelaten aan voetgangers, katten en af ​​en toe een bromfiets.

De historische kern van Šibenik bestaat uit drie delen; de Grad (letterlijk “Stad”), die zich uitstrekt van de kathedraal naar het oosten; Gorica, bestaande uit de zacht glooiende straten die omhoog lopen naar het fort van St. Michael; en Dolac, het doolhof van heuvelachtige steegjes in het westen. De oude stad wordt betreden vanaf het grote open plein dat bekend staat als de Poljana, vanwaar de straat die nu bekend staat als Zagrebačka door Gorica loopt richting het fort van St. Michael, onderweg een kwartet van historische kerken passerend. Ongeveer parallel aan Zagrebačka is de straat in de volksmond bekend als de Kalelarga (officieel Kralja Tomislava), die afloopt naar de kathedraal.

Nabije jachthaven : Marina Madalina

 • Mali Losnj Haven
 • Losinj eilanden Kroatie
 • Mali Losinj promenade

Primosten

Mali Losinj ligt in de Augusti baai (de grootste gesloten baai van deze groep eilanden), aan de zuidkant van de Losinj baai. Door de ligging is het uitgegroeid tot een belangrijk nautisch- , handel- , en tegenwoordig een toeristisch centrum. Een goede haven met alle faciliteiten is vooraf te reserveren.

Mali Losinj werd voor het eerst in de 12de eeuw genoemd, toen twaalf Kroatische families naar het eiland Losinj kwamen. In de 19e eeuw werd de “kleine stad” een nautische stad vanwege de zee en de jachthaven activiteiten.

Herkenbaar op het plein is de fontein (twee dolfijnen in een stenen omhulsel die zoet water spuiten, gebouwd naar aanleiding van de komst van stromend water uit de Vrana naar Mali Losinj in 1960), de geurige eilandtuin (een tuin met geneeskrachtige planten).  Mali Losinj is rijk aan prachtige stranden en baaien,  Sport en activiteitl-iefhebbers zullen zich niet vervelen. Elke toerist en bezoeker zal zeker plezier hebben in Mali Losinj

 • Rab Oude stad
 • Rab Haven
 • Rab-Kroatie
 • uitgaan-Rab-kroatie

Trogir

Rab is een romantisch, een klein eiland, ter grootte van een kleine stad. Het eiland is 22 kilometer lang, dus met een (zeil)boot prima te verkennen. En neem je fotocamera mee, want de aanblik vanaf het water is sprookjesachtig. De vier grote klokkentorens van de oude stad Rab staan standaard in the picture.

Het eiland beschikt als een van de weinige plekken in Kroatië over zandstranden. Daarnaast is het een van de meest zonnige plekken in Europa met hete zomers , milde winters en een hoge zeetemperatuur.

Rab is een van de groenste eilanden van Kroatië , hoewel de aanblik vanaf het vasteland anders doet vermoeden vanwege het zicht op een kale heuvel die het binnenland tegen de Bora (harde droge wind) beschermt. Dit spectaculaire contrast en het feit dat de gelijknamige hoofdstad Rab tot een van de mooiste steden van Kroatië wordt gerekend, maakt  dat de geschiedenis van het toerisme tot zeer ver terugvoert.

Een groot voordeel van Istrië is de afstand tussen Nederland relatief klein is. Binnen 1 dag met de auto bij haven en zeilen op de Middellandse Zee.

Caroline Rechter

Genoten van de prachtige steden, en zoals jullie aangaven toch eenvoudig een havenplaats kunnen vinden in zowel Rovinj en Umag.  Top !

Familie Fisher

We werden prima geholpen bij de incheck. Naast jullie goede advies kregen we ook nog tips mee van de verhuurder. Boodschappenservice was uitstekend, we konden spoedig vertrekken uit de thuishaven.

Christoffer Melching